فرق غذاساز و مخلوط کن چیست؟

آیا میدانید چه زمانی باید از غذاساز استفاده کنید و چه زمانی از مخلوطکن؟ هر دو دستگاه تیغههایی برای خرد کردن مواد غذایی به قطعات کوچکتر دارند. پس آیا واقعا به هر دو وسیله در آشپزخانه نیاز دارید؟ آیا این دو وسیله وظایف یکدیگر را پوشش نمیدهند؟
علت خرید این دو وسیله چیست؟ در این مقاله از تکنومگ پلاس با نحوه عملکرد غذاساز و مخلوطکن و زمان مناسب استفاده از هرکدام آشنا میشویم.
نحوه عملکرد غذاسازها؛ کارایی غذا ساز
غذاساز وسیله آشپزی چندکارهای است که مواد غذایی را به سرعت و به راحتی خرد، ورقه، رنده، آسیاب و پوره میکند. البته در برخی از مدلها امکان تهیه آب مرکبات و سبزیجات، همزدن خمیر کیک، ورز دادن خمیر نان، هم زدن سفیده تخممرغ، آسیاب کردن گوشت و سبزیجات وجود دارد.
غذاساز در سال ۱۹۷۳ توسط مهندس کارل سونتهایمر در بازار آمریکای شمالی تولید و به بازار معرفی شد. مهندس کارل سونتهایمر یک سال تمام را صرف بررسی و طراحی نوعی مخلوطکن صنعتی فرانسوی برای استفاده خانگی کرد. چند سال طول کشید تا مصرفکنندگان متوجه کاربردهای مفید این وسیله جدید شوند؛ اما پس از آن، غذاساز به یکی از پرفروشترین لوازم آشپزخانه تبدیل شد. باید اشاره کنیم که از جمله محصولات پرفروش فروشگاه لوازم خانگی تکنو، غذاسازهای این برند هستند.
اجزای اصلی غذاساز در سایزهای متفاوت
غذاسازهای مدرن در سه اندازه اصلی بزرگ، متوسط و کوچک عرضه میشوند. اجزای اصلی تمام غذاسازها مشابه بوده و شامل: موتور، ظرف همراه با درپوش، لوله تغذیه و مجموعهای از اتصالات میشوند. در ادامه به مهمترین اجزای غذاسازها و کاربرد آنها اشاره می کنیم:

- موتور: موتور در پایه دستگاه قرار داشته و سنگینترین بخش غذاساز است. دستگاههای غذاساز بزرگ معمولا موتور بزرگتر و قدرتمندتری دارند و حتی ممکن است بیش از ۹ کیلوگرم وزن داشته باشند. سنگینی موتور باعث استحکام دستگاه شده و از حرکت آن هنگام کار کردن جلوگیری میکند.
- ظرف غذاساز: ظرف غذاساز معمولاً از پلاستیک شفاف و مقاوم ساخته شده و به محور دستگاه متصل است. بنابراین امکان خارج کردن آن از دستگاه وجود ندارد. تعدادی از مدلها دارای هر دو نوع ظرف بزرگ و کوچک هستند. بنابراین شما میتوانید از هر دو نوع استفاده کنید.
- درپوش: درپوش غذاساز معمولاً از پلاستیک محکم ساخته شده و در قسمت بالای ظرف غذاساز قرار دارد. در بسیاری از مدلها، پس از فعال کردن مکانیزم قفل موتور، درپوش نیز کاملا قفل شده و امکان باز کردن آن وجود ندارد؛ اما در مدلهای جدیدتر معمولاً دکمه یا سوئیچ روشن و خاموش وجود داشته و افراد میتوانند در زمان دلخواه خود درپوش را باز کنند.
درپوش غذاساز دارای لوله ورودی است که به پیمانهزن متصل میشود. مواد غذایی از طریق این لوله وارد دستگاه شده و با کمک پیمانهزن به داخل دستگاه هدایت میشوند. برخی مدلها لوله ورودی با قطرهای مختلفی دارند که برای مواد غذایی بزرگ یا کوچک مناسب هستند.
یکی از بهترین غذاسازهای پرفروش و با کیفیت موجود در بازار، غذاساز Te ‑851 برند تکنو است. این غذاساز دارای تیغههای مختلفی از جنس استیل است که برای تهیه انواع غذاها کاربرد دارد.
اتصالات و اجزای غذاساز؛ از 2 تا 8 تیکه
در تمام غذاسازها اتصالات به محور اصلی متصل میشوند. اتصالات استاندارد و اصلی غذاساز شامل تیغه S شکل (که به تیغه سباتی نیز معروف است) و دیسکهای رنده و برش هستند. مهمترین اتصالات دستگاه غذاساز عبارتند از:.
-
تیغه سباتی کوچک و منحنی برای برش مواد غذایی
تیغه سباتی در قسمت پایینی کاسه قرار دارد. این تیغه از دو قسمت کوچک و منحنی شکل تشکیل شده که در دو طرف ستون پلاستیکی مرکزی قرار دارند. تیغه سباتی به محور داخل کاسه متصل است. تیغههای سباتی معمولاً از فلز و یا پلاستیک محکم ساخته میشوند. البته در بیشتر موارد برای ساخت تیغه به منظور استحکام بیشتر از ورقههای فلزی استفاده میشود.
-
دیسکهای رنده و برش؛ کارایی بسیار زیاد در آشپزخانه و آشپزی
دیسکهای رنده و برش از فلز ساخته شده و در قسمت بالای کاسه، بر روی محور اصلی قرار دارند. مواد غذایی از لوله ورودی به داخل دستگاه هدایت شده و در تماس با دیسک قرار میگیرند. در این مرحله غذا رنده شده یا برش داده میشود. مواد غذایی پس از برش خوردن به داخل کاسه مخصوص میریزند. سوراخهای دیسکهای رنده و برش میتوانند غذا را به صورت ریز، متوسط و یا درشت رنده یا برش دهند. اگر این دیسکها از ابتدا همراه با غذاساز نباشند، شما میتوانید انواع مختلف این دیسکها را به طور جداگانه خریداری کنید.

اتصالاتی که میتوانید برای غذاساز خود تهیه کنید
علاوه بر رندهها یا دیسکهای استانداردی که همراه با غذاساز در جعبه قرار دارند؛. شما میتوانید با خرید رندههای اضافی، به امکانات غذاساز افزوده و دستگاه خود را چندمنظورهتر کنید. سایر اتصالات رایج انواع دستگاههای غذاساز موجود در بازار عبارتند از:
- تیغه خمیر: این تیغه از پلاستیک یا فلز ساخته شده و پرههای صافتری (کمتر منحنی) نسبت به تیغه سباتی دارد. از این تیغه برای تهیه خمیر نان و پیتزا استفاده میشود.
- همزن تخم مرغ: این اتصال دارای دو بازوی صاف است که در انتهای آن پرههای بزرگ قرار دارد. از این همزن برای هم زدن سفیده تخم مرغ و خامه استفاده میشود تا هوای کافی وارد مواد غذایی شده و محصول نهایی پف دارتر شود.
- دیسک رشته رشته کردن یا ژولین: این قطعه دارای ردیفی از دندانههای کوتاه و تیز است. از این دیسک برای برش دادن مواد غذایی به تکههای نازک و بلند یا رشته رشته کردن استفاده میشود.
- دیسک مخصوص سرخ کردن سیبزمینی: این دیسک مشابه دیسک ژولین است، اما تکههای بزرگتر و ضخیمتری ایجاد میکند.
- آب میوهگیر مرکبات: این اتصال به شکل گنبدی بوده و روی محور اصلی دستگاه قرار میگیرد. با چرخاندن این اتصال میتوان آب انواع مرکبات مانند پرتقال، گریپفروت و لیمو را تهیه کرد.
- پوره ساز: این اتصال میوهها و سبزیجات وارد شده به لوله ورودی را پوره کرده و سپس پالپ آن را تهیه میکند. پوره تهیه شده در قسمت کاسه جمع میشود.
مشاهده بهترین خردکن از تکنو
نحوه کار مخلوط کن ها؛ بررسی کارکرد مخلوط کن
جالب است که بدانید مخلوط کنها زودتر از غذاسازها طراحی شده و به بازار عرضه شدند. طبق اطلاعات بدست آمده از موزه ایالت ایلینوی، اولین مخلوطکن برقی در سال 1922 برای تهیه مالت و پوره میوهها ساخته شد. این دستگاه در سال 1932 ثبت اختراع شد. مخلوط کنها جریان چرخشی ایجاد میکنند تا مواد را به سمت تیغهها کشیده و آنها را پوره کنند. پس از پوره شدن مواد را به سمت بالای دستگاه کشیده میشوند تا در دستگاه گردش کرده و مخلوطی یکدست ایجاد شود.
پس اینگونه میتوان عنوان کرد که از مخلوط کن برای پوره کردن مواد غذایی نسبتا نرمی میتوان استفاده کرد؛ مثلا تهیه پوره گوجه فرنگی، شیر موز بستنی یا اسموتیهای میوهای خوشمزه.
اجزای اصلی مخلوط کن؛ تعیین نوع کارایی با کمک اجزای تشکیل دهنده آن
با وجود اینکه هر نوع مخلوط کن ویژگی خاص خود را دارد، اما اجزای اصلی این دستگاهها اغلب مشابه بوده و شامل موارد زیر است:
- بدنه: این قسمت پایه مخلوط کن بوده و موتور در آن قرار دارد. دقیقا مانند غذاساز، مخلوط کن نیز پایهای محکم نیاز دارد تا در حین کار کردن واژگونی نشود.
- تیغه: محل قرارگیری تیغه در مدلهای مختلف متفاوت است. در برخی مدلها، تیغه قابل جدا شدن است اما در مدلهای دیگر، تیغه به پایه اصلی متصل است.
- جار: جار به قسمتی گفته میشود، که مواد غذایی در آن قرار میگیرند. جار معمولاً به شکل یک پارچ شیشهای یا پلاستیکی است. برخی از پایههای جار مخلوطکن با جارهای معمولی Mason مخصوصا غذاسازها (ظروف شیشهای با درپوش فلزی که برای نگهداری مواد غذایی استفاده میشود) مشابه هستند. یعنی میتوان از جار مخلوط کن برای جار غذاساز استفاده کرد. با این کار مثلا در زمان تهیه اسموتی یا سوپ، میتوان تنها از یک ظرف استفاده کرد.
- واشر یا رینگ درزگیر: در مخلوط کنهای دارای تیغه متصل، تیغه بر روی واشری که خود بر روی پایه جار قرار دارد؛ متصل است.
- پایه جار یا مهره جار: پایه جار قسمتی است که جار را به بدنه مخلوط کن متصل میکند.
- درپوش: در برخی مخلوطکنها مانند مدل Magic Bullet، پایه جار به عنوان درپوش عمل میکند.

مخلوط کنهای برند لوازم خانگی تکنو از جمله پرفروش محصولات در بازار هستند. زیرا کیفیت عالی، قیمت مناسب و همچنین خدمات پس از فروش و گارانتی معتبری دارند.
تفاوت غذاساز و مخلوط کن؛ کدام وسیله برای چه کاری مناسب است؟
غذاساز و مخلوط کن هر دو دارای تیغه مجزا هستند، اما به دلیل امکانات متفاوت، استفاده از آنها به جای یکدیگر کار مناسبی نیست. برای آشنایی بیشتر شما در ادامه به برخی از مهمترین و کلیدیترین تفاوتهای میان غذاساز و مخلوط کن اشاره میکنیم.
مخلوط کن ها جریان دایره شکل ایجاد میکنند؛ برخلاف تیغههای صاف غذاسازها
عملکرد اصلی مخلوط کن بر پایه ایجاد یک جریان مارپیچی یا دایرهای شکل است. این حرکت مارپیچ، مواد غذایی داخل مخلوط کن را به سمت تیغه میکشد. به همین دلیل تیغههای مخلوط کن به سمت بالا زاویه دارند. در مقابل تیغههای غذاساز معمولاً صاف بوده و غذا را به اطراف میکشند.
برای اینکه مخلوط کن به درستی غذا را مخلوط کند، مواد داخل آن باید به اندازه کافی به صورت مایع یا نرم شده باشند. زمانی که دستگاه روشن میشود، تیغه با سرعت بالا مواد را به سمت پایین کشیده و مجددا غذا را به سمت بالا سوق میدهد تا یک ترکیب یکدست و نرم حاصل شود.
مخلوط کن غذا را ریزتر خرد میکند؛ بافت نرم مواد در مخلوط کن در مقابل قدرت بالای غذاساز
هارولد مکگی در کتاب «درباره غذا و آشپزی: علم و افسانههای آشپزخانه» مینویسد: «تیغههای غذاساز با نیروی بالای موتور، مواد را خرد میکنند؛ اما تیغههای مخلوط کن به دلیل فضای کمتر و فشردهتر، غذا را ریزتر میکنند». مخلوط کن برای تهیه بافت کاملاً یکنواخت مانند سوپ یا اسموتی گزینه عالیتری است. در حالی که غذاساز برای ریز و خرد کردن مواد غذایی با حفظ بافت آن مناسبتر است.

غذاساز تیغههای قابل تعویض دارد؛ چندین کارایی در یک دستگاه
اکثر غذاسازها همراه با چندین تیغه مختلف عرضه میشوند؛ اما مخلوط کنها معمولاً فقط یک تیغه ثابت دارند. تیغههای قابل تعویض غذاساز برای کارهایی مانند: رنده کردن یا ورز دادن خمیر و حتی پوره کردن ساخته شدهاند. پس با این حساب میتوان گفت که با خرید دستگاه غذاساز چند کاره، میتوانیم برای چندین عملکرد مختلف از آن استفاده کنیم.
چه زمانی از مخلوط کن و چه زمانی از غذاساز استفاده کنیم؟
به طور کلی، غذاساز برای خرد کردن، رنده کردن، ورقه کردن یا مخلوط کردن مواد جامد مناسب است. در حالی که مخلوط کن برای له کردن و پوره کردن ترکیبی از مایعات و یا مواد جامد نرم مانند میوهها عملکرد بهتری دارد. استفاده از غذاساز برای مایعات ممکن است باعث نشت مایع به سمت بیرون شود. برای آشنایی بیشتر با کارایی این دو دستگاه با ما همراه باشید.
برای تهیه پوره و سوپها از مخلوط کن استفاده کنید
علی رغم اینکه امکان تهیه پوره با هر دو دستگاه فراهم است؛ اما مخلوطکن ترکیبی نرمتر و یکدستتر ایجاد میکند. بنابراین برای تهیه غذاهایی مانند: غذای کودک، سوپ یا سس مخلوطکن مناسبتر است. هارولد مکگی در کتاب «درباره غذا و آشپزی» مینویسد: «فرایند پوره کردن در واقع به معنای خرد شدن و له کردن فیزیکی بافت گیاه است که باعث نرم شدن فیبر گیاهی میشود. در این فرآیند دستگاه مخلوط کن و هاون عملکرد بهتری داشته و انتخاب مناسبتری هستند؛ زیرا غذاساز بیشتر برای برش دادن مواد غذایی مناسب بوده و برای له کردن آن مناسب نیست.»
برای تهیه سوپ داغ، استفاده از مخلوطکن دستی نیز گزینه مناسبی است. برای تهیه سوپ، آن را به آرامی داخل پارچ مخلوط کن بریزید و هنگام بستن در، روی آن دستمال تمیز بگذارید تا از پاشیدن مایع به اطراف جلوگیری شود.
برای تهیه نوشیدنیهای یخزده از مخلوطکن استفاده کنید
مخلوطکنها در ابتدا برای درست کردن انواع میلک شیک طراحی شده بودند. به همین دلیل انتخاب مناسبی برای تهیه اسموتی و کوکتلهای یخ زده هستند. پارچ بلند مخلوطکن فضای کافی برای مایعات دارد و تیغههای تیز و سریع آن برای له کردن میوههای یخ زده ساخته شده است.
بیشتر بخوانید : بهترین آبمیوه های خانگی
برای خرد کردن یخ از مخلوطکن استفاده کنید
برای خرد کردن یخ، حتما از مخلوط کن استفاده شود. طبق گفتهی «سیندی فیشر» کارشناس تست لوازم خانگی، یخ ممکن است به تیغه غذاساز و بدنه پلاستیکی آن آسیب بزند. در حالی که قسمت بدنه یا پارچ اغلب مخلوط کنها شیشهای است. به عنوان مثال ظرفیت پارچ دو مدل آسیاب مخلوطکن Te ‑209 و Te‑23 از برند تکنو 1.5 لیتر بوده و جنس آنها پیرکس است.
برای تهیه کره مغزها از غذاساز استفاده کنید
کاسه پهن غذاساز و تیغههای پرقدرت آن برای ترکیب و ریز کردن مواد نسبتا سخت و سفت یا دارای حجم مایعات کم مانند بادام زمینی یا فندق بسیار مناسب هستند. تهیه کره مغزها در این دستگاه راحتتر و یکنواختتر انجام میشود.
برای مخلوط کردن یا ورز دادن خمیر از غذاساز استفاده کنید
غذاساز بهترین وسیلهای است که به خوبی کره را داخل آرد مخلوط میکند تا خمیر پای یا شیرینی مورد نظر شما آماده شود. سرعت تیغهها و طراحی مخصوص آن برای آمادهسازی خمیر بسیار مناسب است. در حالی که مخلوط کردن و ورز دادن خمیر با دست بسیار سخت و خستهکننده است.

برای رنده کردن مواد از غذاساز استفاده کنید
دیسک مخصوص رنده در غذاساز برای رنده کردن مواد مختلف از هویج سفت تا پنیر نرم بسیار کارآمد است. این ویژگی باعث صرفهجویی در زمان و داشتن تیکههای دارای برشهای یک شکل میشود. استفاده از غذاساز در تهیه غذا، روند آشپزی را ساده و راحت میکند.
برای خرد کردن مواد خشک از غذاساز استفاده کنید
کاسه بزرگ غذاساز فضای کافی برای خرد کردن حجم زیادی از سبزیجات را دارد. با استفاده از تنظیمات روی دستگاه، میتوانید مواد را بهاندازه دلخواه، بدون اینکه به پوره تبدیل شوند؛ خرد کنید. در این حالت سرعت کار شما افزایش خواهید یافت و تجربه آشپزی لذتبخشتر خواهید داشت.
غذاساز و مخلوط کن هر دو ابزارهای مفیدی در آشپزخانه هستند. کاربردهای این دو دستگاه متفاوت است. مخلوط کن برای تهیه نوشیدنیها، پورههای نرم و خرد کردن یخ مناسب است. در حالی که غذاساز گزینهای کاربردی برای خرد کردن، رنده کردن، ورز دادن خمیر و آماده کردن حجم زیادی از مواد غذایی است. انتخاب بین این دو دستگاه به نوع نیاز شما در آشپزی و سبک پخت و پزتان بستگی دارد.
1- غذاساز چه کاربردی دارد؟
غذاساز برای خرد کردن، مخلوط کردن، برش زدن و تکه تکه کردن انواع مواد غذایی استفاده میشود. این دستگاه چند کاره، سرعت و دقت شما را برای آماده کردن مواد اولیه افزایش داده و فرایند آشپزی را سادهتر و سریعتر میکند.
2- آیا میتوان بهجای مخلوط کن از غذاساز استفاده کرد؟
اگرچه مخلوط کن برای انجام بسیاری از کارها عملکرد خوبی ارائه میدهد؛ اما غذاساز قابلیت انجام تهیه تعداد بیشتری از آیتمهای غذایی را دارد. غذاساز با تیغههای بیشتر و عملکرد پیشرفتهتر میتوانند کارهایی مانند: ورز دادن خمیر شیرینی را نیز انجام دهند. این ویژگی در مخلوط کن وجود ندارد.
3- تفاوت غذاساز با مخلوط کن چیست؟
غذاساز دارای تیغههای قدرتمندتری است که برای برش دادن و خرد کردن مواد سفت مناسبتر است. بر خلاف مخلوط کن، در غذاساز نیاز نیست مواد غذایی نرم یا مایع باشد. مخلوطکن بیشتر برای تهیه نوشیدنیهایی مثل اسموتی و میلک شیک کاربرد بیشتری دارد.
4- غذاساز ارزش خرید دارد؟
با توجه به اینکه در غذاساز امکان خردکن، همزدن و مخلوط کردن وجود دارد؛ خرید آن کاملاً مقرون بهصرفه است. علاوه بر این تمیز کردن قطعات غذاساز نیز ساده بوده و بعد از آشپزی دردسر کمتری ایجاد میکند.
5- آیا واقعا به غذاساز نیاز دارم؟
اگر از خرد کردن و ورقه کردن مواد غذایی چندان خوشتان نمیآید اما به آشپزی علاقه دارید، غذاساز انتخاب مناسبی برای شما است. این دستگاه زمان آماده سازی غذا را کاهش داده و آشپزی را سریعتر و راحتتر میکند.